Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 27 » Укртрансінспекція планує підвищити вимоги до водіїв транспортних засобів та ліцензіатів
11:59
Укртрансінспекція планує підвищити вимоги до водіїв транспортних засобів та ліцензіатів
Державна інспекція з безпеки на наземному транспорті України разом з Державтотрансінспекцією, громадськими організаціями та профспілками автомобільного транспорту консолідують свої зусилля задля покращення безпеки дорожнього руху, перевезень та підвищення транспортної дисципліни. Сьогодні, 26 липня, під час спільної наради у Міністерстві інфраструктури Укртрансінспекція, окрім ефективних заходів пасивної безпеки - застосування ременів безпеки в автобусах, обмежувачів швидкості тощо, які вже зараз впроваджуються, винесла на розгляд зацікавлених відомств та асоціацій автоперевізників нові пропозиції, розроблені на підставі досвіду колег з Росії, Білорусії, Польщі та Німеччини.

За словами голови Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті Євгена Пронченка, найчастіше дорожньо-транспортні пригоди виникають через порушення водіями правил дорожнього руху, невиконання перевізниками вимог транспортного законодавства, зокрема встановленого режиму праці та відпочинку, незабезпечення належного технічного стану транспортних засобів. Тож Укртрансінспекція пропонує значно посилити державний контроль за дотриманням перевізниками автомобільного законодавства.

Відтак, Укртрансінспекція з метою контролю за безпекою дорожнього руху прагне отримати право зупиняти та затримувати транспортний засіб, складати протоколи про адміністративні порушення, а також запровадити систему стягнення штрафних санкцій як у країнах ЄС. «Ми говоримо не про будь-яку точку дороги, а про спеціально відведені місця – стаціонарні пости, для здійснення попереднього контролю у пересувних лабораторіях на спеціальних автомобілях. Ці точки, звичайно, будуть визначені», - розповів Євген Пронченко.

Ще один пункт контролю, визначений Укртрансінспекцією, – ліцензування. Нині в Україні система ліцензування фактично діє за заявочним принципом, тобто, подавши невеликий пакет документів, перевізник відразу отримує ліцензію, а у разі її анулювання поновити ліцензію можна практично у місячний термін. «Ми пропонуємо збільшити вартість ліцензії і запровадити передліцензійні перевірки, щоб перевізник дорожив цим документом», - наголосив голова Укртрансінспекції. Тож, щоб у сфері автоперевезень працювали виключно добросовісні суб’єкти господарювання, фахівці пропонують запровадити європейську систему отримання ліцензії.

Також в Укртрансінспекції планують підвищити рівень підготовки та перепідготовки водіїв, у тому числі впровадити нову професію – водій комерційного транспорту та ввести свідоцтво професійної компетентності цієї категорії. «Необхідно впровадити таке поняття як допуск до управління комерційним транспортним засобом. Така практика є у низці європейських країн. Її суть у тому, щоб після навчання водій знав не лише правила дорожнього руху, але й правила перевезення пасажирів вантажів і всього іншого транспортного законодавства», - підкреслив Євген Пронченко.

Крім того, в Укртрансінспекції вважають за необхідне запровадити належне розслідування дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками й для цього розробити та затвердити правила проведення технічного розслідування ДТП.

Усі пропозиції, розроблені Укртрансінспекцією, потребують внесення змін до законодавства України, зокрема до Законів «Про автомобільний транспорт», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та Кодексу про адміністративні правопорушення. Відтак, голова Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті України Євген Пронченко звернувся до представників профільних департаментів Мінінфраструктури, МВС, МНС, МОЗ, а також громадських організацій серед яких Асоціація безпеки дорожнього руху, Автомобільної федерації України, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників, які були присутні на нараді, детально розглянути озвучені пропозиції, додати власні або надати свої зауваження у найближчий термін, після чого Укртрансінспекція винесе розроблені документи на розгляд Уряду.

Попередньо ж присутні на нараді підтримали пропозиції Укртрансінспекції й навіть висунули свої. Так, представники МВС виступають за впровадження фотовідеофіксації на дорогах, відеорестратору в автобусах, а також обов’язкове навчання працівників ДАІ та Укртрансінспекції надавати першу медичну допомогу.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245424229&cat_id=244276429
Переглядів: 386 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031