Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 27 » Євросуд зобов'язав Україну виплатити рекордну компенсацію - 154 тыс. євро
11:41
Євросуд зобов'язав Україну виплатити рекордну компенсацію - 154 тыс. євро
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вчора виніс рішення про виплату найбільшої суми компенсації, яка колись призначалася цим судом громадянину України. ЄСПЛ зобов'язав державу виплатити 154 тис. євро Богдану Савицькому, який подав скаргу на жорстоке поводження з боку співробітників міліції і затягування судового процесу. У Мін'юсті згодні з рішенням ЄСПЛ. Втім, відзначили в міністерстві, необхідно ще раз упевнитися в тому, чи дійсно пан Савицький постраждав від рук співробітників МВС. 

Вчора Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити компенсацію в розмірі 154 тис. євро жителю Івано-Франківської області Богдану Савицькому. У прес-службі ЄСПЛ відзначили, що при ухваленні рішення суд "керувався ст. 41 Конвенції з прав людини щодо справедливої сатисфакції".

Про те, що держава винна йому понад 150 тис. євро, пан Савицький дізнався від кореспондента "Ъ". "Останні 14 років я живу на жебрацьку пенсію інваліда І групи. Отримую близько тисячі гривень, - розповів 45-річний Богдан Савицький. - Через травми хребта я тепер пересуваюся тільки в інвалідному візку".

У серпні 1998 року Богдан Савицький, за його словами, був побитий нарядом патрульно-постової служби Городенківського райвідділу міліції Івано-Франківської області. "Після роботи зайшов з друзями в бар, а потім виявив, що в мене пропав велосипед, - пригадує пан Савицький. - Поблизу виявилася автозаправна станція. Я пішов туди, і в мене виник конфлікт з оператором АЗС, який не дозволив мені зателефонувати додому зі службового телефону, а замість цього викликав міліцію". Прибулі на місце міліціонери, як стверджує пан Савицький, побили його - лікарі діагностували у нього переломи двох хребців. Постраждалий написав заяву в прокуратуру, проте в порушенні кримінальної справи стосовно співробітників міліції йому було відмовлено. Численні звернення до Генпрокуратури також ні до чого не привели. Тоді за порадою правозахисника Романа Котика він звернувся в ЄСПЛ.

"Співробітники міліції, винні в побитті Богдана Савицького, до цих пір не покарані, і виправити це вже неможливо: минув десятирічний термін давності для порушення кримінальної справи, - повідомив "Ъ" Роман Котик. - Але ми будемо раді, якщо Україна виконає рішення Європейського суду".

Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ при Міністерстві юстиції Назар Кульчицький заявив "Ъ", що сума, яку держава зобов'язана виплатити пану Савицькому, - найбільша компенсація, присуджена ЄСПЛ Україні. "У справі "Гонгадзе проти України" (суд визнав, що держава не захистила право журналіста Георгія Гонгадзе на життя. - "Ъ") Європейський суд виніс рішення про виплату (вдові журналіста Мирославі Гонгадзе. - "Ъ") 100 тис. євро. На такий рекордний розмір компенсації, безсумнівно, вплинуло те, що людина залишилася інвалідом I групи, - вважає пан Кульчицький. - Савицький ні в чому не підозрювався, тому в ЄСПЛ вирішили, що це свідчить про вищий рівень самоуправства з боку міліції. Обтяжуючою обставиною став і занадто довгий розгляд справи в Україні, який завдав багато душевних страждань потерпілому".

Тепер у Міністерства юстиції є три місяці, щоб опротестувати рішення Європейського суду з прав людини. "Однозначно є причини говорити про неефективність і затягнутість судового процесу, але я не впевнений, що можна говорити про жорстоке поводження. Необхідно провести перевірку наявних документів і доказів", - зазначив Назар Кульчицький. Справа в тому, що, крім версії, згідно з якою Богдан Савицький став інвалідом в результаті рукоприкладства з боку співробітників міліції, є ще одна, про те, що він отримав каліцтва до приїзду наряду. Ця версія також була надана на розгляд суддів ЄСПЛ. Відзначимо, що в будь-якому випадку подавати протест щодо суми компенсації Україна не має права.

Рішення у справі Богдана Савицького виявилося не єдиним, ухваленим вчора ЄСПЛ щодо України. Прес-служба Євросуду оприлюднила інформацію про пакетне рішення ще щодо 115 позовів компаній і фізичних осіб, які опротестовували в Європейському суді з прав людини невиконання рішень національних судів. Ті, хто очікував виконання судового рішення більше трьох років, отримають компенсацію з боку держави в розмірі 3 тис. євро, менше трьох років - 1,5 тис. євро.

У Міністерстві юстиції не здивовані такою кількістю справ. На їхню думку, це пояснюється тим, що ЄСПЛ відновив розгляд справ щодо невиконання судових рішень в Україні. Усього таких рішень в Європейському суді зафіксовано близько 2 тис. "Фактично зараз вони об'єднуються, і щодо них ухвалюється одне рішення. Раніше єдине рішення по таких справах виносилося одночасно і по 150, і по 180 заявниках", - підкреслив Назар Кульчицький.

Пакетне рішення свідчить про "втому від України", вважає старший юрист міжнародної юридичної фірми Beiten Burkhardt Данило Федорчук. "Європейський суд з прав людини просто завалений скаргами про порушення прав громадян і компаній в Україні. При цьому 98-99% заяв, які визнаються допустимими до розгляду, згодом задовольняються. По суті, ці рішення і їх кількість демонструють наявність в законодавстві України системних проблем, які не усуваються роками", - вважає пан Федорчук.

http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2012/07/27/284422
Переглядів: 361 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031