Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Вересень » 3 » Розроблена стратегія захисту України від кібератак
15:51
Розроблена стратегія захисту України від кібератак
Запропоновано низку законодавчих змін до Кримінального кодексу, до законів «Про основи нацбезпеки», «Про оборону України», «Про захист інформації в ІТ системах», «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики», «Про інформацію», «Про боротьбу з тероризмом »і пр. щодо кібербезпеки країни.

Перш за все, законопроектом № 11125 визначаються ключові поняття:

кібернетична безпека держави - це стан захищеності об'єктів критичної інформаційної інфраструктури країни, сформоване комплексом технологічних, технічних та інформаційних заходів і засобів кіберзахисту від зовнішніх і внутрішніх несанкціонованих посягань, реальних і потенційних кібернетичних загроз;

об'єкти критичної інфраструктури - об'єкти, вплив на які може мати наслідки, що безпосередньо зачіпають національну безпеку. Наприклад: урядові установи, енергетичні і транспортні магістральні мережі, військові об'єкти, нафто-і газопроводи, морські порти, залізничні станції, аеропорти і метрополітени, пам'ятки культурної спадщини, місця масового скупчення людей та інші об'єкти, які діляться за рівнем значущості на загальнодержавні, регіональні і місцеві, по важливості на: життєво важливі, вкрай важливі і важливі;

кібернетичний тероризм - суспільно небезпечні, умисні або цільові дії в кіберпросторі країни або використання інформаційної інфраструктури в якості засобу для порушення функціонування важливих національних інфраструктур, умисне перешкоджання роботі, висновок з належного стану, захоплення функцій управління автоматизованих систем управління державою, об'єктів критичної інфраструктури, мотивовані атаки на інформаційні системи і дані, що тягнуть загрозу загибелі людей, заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших суспільно небезпечних наслідків, свідомого, цілеспрямованого впливу, примус чи залякування органів влади або цивільного населення метою досягнення злочинних цілей, в тому числі для вирішення потреб терористичної діяльності (пропаганди , оперативного зв'язку, фінансування, вербування і т.п.)

Кіберзагрози пропонується прирівняти по рівню до решти загрозам нацбезпеки, а також внести кібертероризм до Кримінального кодексу. Кіберагрессію планується внести до списку надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в Законі «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Функцію визначення рівня і порядку захисту від кібернетичних загроз інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем пропонується передати Держспецзв'язку. У Міністерства оборони теж з'являються нові функції: планування і реалізація заходів протидії і нейтралізації кіберзагроз у військовій сфері і т.п.

Автори проекту стверджують, що останніми роками в Україні зросла кількість кіберзлочинів, і кіберпростір країни часто використовується злочинцями для атак на мережі інших країн. Тому законодавче закріплення основ кібернетичної безпеки є сьогодні вкрай необхідним.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/9/3/71363.htm
Переглядів: 357 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930