Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Червень » 15 » Пленум ВССУ роз'яснить практику застосування законодавства у справах по ДТП
12:28
Пленум ВССУ роз'яснить практику застосування законодавства у справах по ДТП
14 червня на засіданні Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) у першому читанні було прийнято постанову «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки».

Як повідомлялося на Пленумі ВССУ, питання, пов'язані з відшкодуванням шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки, має особливе значення, оскільки актуальність цих проблем проявляється через велику кількість відповідних цивільно-правових спорів в судовій практиці. Внаслідок цього, суди нерідко допускаються помилки в ході застосування норм процесуального і матеріального права. Також необхідність роз'яснення судової практики з цієї категорії справ судді пояснювали тим, що, в разі нанесення шкоди джерелом підвищеної небезпеки, підстави та умови виникнення зобов'язання істотно відрізняються від загальних положень про цивільно-правової відповідальності, що вимагає виділення зазначених випадків в особливу різновид деліктних зобов'язань.

За словами судді ВССУ Бориса Гулько, на сьогодні окремої постанови Пленуму про роз'яснення практики застосування цієї категорії справ не існує. «Суди при розгляді таких спорів в деякій мірі враховують роз'яснення, надані постановою Пленуму Верховного Суду України 1992 року« Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди », яке містить лише чотири пункти, присвячені спорах по ДТП. І взагалі немає роз'яснень щодо страхових випадків, положень про регрес, суброгації, вигодонабувачів, порядку відшкодування шкоди та щодо інших питань », - відзначає суддя.

Крім того Б. Гулько стверджує, що істотно змінилося цивільне, зокрема, деліктне законодавство. «Проект постанови Пленуму підготовлений на підставі проведеного ВССУ узагальнення практики, яке затверджене на минулому засіданні Пленуму. При проведенні узагальнення виявлені основні помилки при застосуванні норм права, які допускають суди нижчих інстанцій », - зазначив суддя.

Відзначимо, що в проекті постанови Пленуму ВССУ «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки», зокрема, роз'яснено питання: саме поняття джерела підвищеної небезпеки, деякі процесуальні питання, які є спеціальними при вирішенні спорів цієї категорії справ, особливості цивільно-правової відповідальності, питання співучасті винних у ДТП, різниця між власником і власником джерела підвищеної небезпеки, як визначається розмір відшкодування збитку і спосіб такого відшкодування і т.п. Відзначимо також, що значна увага в постанові приділено питанню страхування відповідальності за участі страховиків, зобов'язанням страхувальників.

Після прийняття постанови Пленуму ВССУ в першому читанні була створена робоча група для доопрацювання документа до другого читання.

Ліга: Закон
Переглядів: 533 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930