Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Травень » 11 » Доставка ліків сприятиме їх доступності для громадян
09:46
Доставка ліків сприятиме їх доступності для громадян
В Державній службі України з лікарських засобів відбулося обговорення з громадськими організаціями питання забезпечення фізичної доступності лікарських засобів, зокрема, щодо впровадження вимог, за умови виконання яких суб’єкти господарської діяльності могли б доставляти лікарські засоби на адресу споживача.

Як зауважив на початку зустрічі директор Департаменту державного регулювання оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Олександр Кропивний, останнім часом до Держлікслужби України надходять чисельні звернення громадян України щодо розвитку послуги «Ліки на замовлення». Аналіз зазначених звернень показав, що вони надходять з регіонів та населених пунктів, у яких, згідно з даними ліцензійного реєстру Держлікслужби, відкрито аптечні заклади у кількості, яка дозволяє забезпечити фізичну доступність лікарських засобів.

Проте, незважаючи на усі ризики (розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів, лікарських засобів, термін придатності яких вийшов, або щодо яких порушувались умови зберігання та транспортування), пов’язані із отриманням лікарських засобів в інший спосіб ніж через аптечні заклади або заклади охорони здоров’я, деякі споживачі висловлюють побажання щодо можливості замовляти лікарські засоби з доставкою на адресу.

Учасники зустрічі погодилися, що право надавати послугу доставки ліків на замовлення на адресу споживача може бути надано виключно аптечним закладам, які мають діючу ліцензію. Представники громадськості погодилися, що доставка ліків сприятиме збільшенню фізичної доступності для громадян, особливо тих, хто з різних причин не може вільно пересуватися містом – жінок із маленькими дітьми, осіб похилого віку, пацієнтів лікувальних закладів тощо.

Також як представники Держлікслужби України, так і представники громадських організацій наголосили на необхідності постійного нагадування громадянам про небезпеку купівлі лікарських засобів у закладах, що здійснюють продаж ліків, не маючи на це ліцензії. Адже, якщо в аптеки немає ліцензії, це означає, що якість ліків, які вона продає, ніхто не контролює, а у разі купівлі неякісного товару споживач не зможе навіть поскаржитися у відповідні органи влади. Тому, підкреслив головуючий, безліцензійна торгівля ліками несе пряму загрозу здоров’ю та життю громадян.

У ході зустрічі сторони домовилися, що найближчим часом представники громадських організацій нададуть свої пропозиції щодо конкретних вимог до транспорту та персоналу, що має здійснювати доставку лікарських засобів на адресу замовника.

Отже, обговорення доцільності питання забезпечення фізичної доступності лікарських засобів, доцільності впровадження вимог, за умови виконання яких ліцензіати з роздрібної торгівлі лікарськими засобами могли б надавати послуги замовлення та доставки ліків за адресою споживача триває.

Урядовий портал

Переглядів: 412 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031