Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Червень » 20 » Депутати хочуть довести до 2013 р. вміст біоетанолу в бензині до 5%
06:38
Депутати хочуть довести до 2013 р. вміст біоетанолу в бензині до 5%

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні і як закон в цілому урядовий законопроект, що передбачає поступове збільшення виробництва та використання біопалива. "За" відповідний проект закону № 10572-1 "Про внесення змін до деяких законів України про виробництво та використання моторного палива з вмістом біокомпонентів" на сьогоднішньому засіданні проголосували 252 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Проект закону передбачає поетапне збільшення нормативно визначеної частки виробництва та застосування біопалива та сумішевого палива моторного. Зокрема, проектом акта передбачено, що вміст біоетанолу в бензині моторному, виробленому та / або реалізується на території України в 2013 р. рекомендується на рівні 5%, в 2014-2015 рр.. вміст біоетанолу в бензині в обов'язковому порядку має бути на рівні не менше 5%, а з 2016 р. - на рівні 7%. Міністерство енергетики та вугільної промисловості прогнозує, що з прийняттям і вступом в силу законопроекту № 10572-1 вже в 2014 р. 225 тис. т бензину буде замінено біоетанолом.

Законопроектом визначається, що виробництво бензинів моторних сумішевих та додавання (змішування) біоетанолу та/або біокомпонентів здійснюється підприємствами, перелік яких визначається Кабміном за поданням центрального органу виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у паливно-енергетичному комплексі.

На думку авторів законопроекту, прийняття та реалізація проекту акта дозволить створити сприятливі умови для прискореного розвитку виробництва та споживання альтернативних видів палива на території Україні, прогресивного розвитку вітчизняного ринку моторних палив та посилення енергетичної незалежності України, і не призведе до негативних соціально-економічних та інших наслідків.

У свою чергу заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Костянтин Бородін вважає, що додавання до 10% біоетанолу до бензину не вимагає переобладнання двигунів автомобілів, про що свідчить і європейський досвід. "Практично всі країни Європейського союзу вже мають біокомпоненти в складі своїх моторних палив. Лідерами цього процесу в Європі є Німеччина і Франція. У Франції досвід додавання біоетанолу до бензину існує більше 5 років. Всі французькі машини їздять на бензинах з додаванням біоетанолу і двигуни не переробляються ", - сказав він. Крім того, Бородін заявив, що впровадження біоетанолу на ринок також дозволить дозагрузку потужності вітчизняного агропромислового комплексу. "Потужності спиртової галузі задіяні в межах 40%, тому додавання біоетанолу до бензину дозволить цю галузь дозагрузіть. Міненерговугілля знаходиться в активному діалозі з Міністерством аграрної політики, в якому розраховують модернізувати і дозагрузіть більше 10 спиртових підприємств і збільшити в цілому завантаження спиртових заводів до рівня 70 % і більше ", - сказав Бородін. Він також зазначив, що бензин з додаванням біоетанолу залишиться підакцизним товаром і контроль Податкової адміністрації за його виготовленням та розповсюдженням сприяти поліпшенню ситуації з якістю палива на автозаправних станціях.

Поки попит на біоетанол в Україні невеликий, а експорт скрутний. Великі виробники палива відмовляються додавати його в бензин, оскільки це небезпечно для автомобілів, стверджує заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев. "В уряді вважають, що виробники зацікавлені додавати біоетанол в бензин, оскільки це знижує його вартість. Але вироблений українськими заводами біоетанол не відповідає європейським стандартам якості - в підсумку споживачі дуже скоро починають відмовлятися від палива, що містить цю добавку", - пояснює він.

Нагадаємо, наприкінці травня ц.р. парламент прийняв закон про розвиток виробництва та споживання біологічних палив, який відносить біоетанол до цього виду палива.

Водночас Мінагрополітики планує приватизувати частину заводів "Укрспирту" з умовою, що нові власники будуть виробляти на них виключно біоетанол. Як повідомлялось,  підприємства, які входять до складу ДП "Укрспирт", збільшили у 2011 р. обсяг реалізації біоетанолу у 18 разів. "Укрспирт" у найближчий час планує зробити виробництво етанолу для біопалива одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності. Близько 65% вітчизняних виробників спиртової та лікеро-горілчаної продукції будуть займатися виробництвом біопалива, у тому числі і біоетанолу.

РБК Україна

Переглядів: 377 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930