Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Квітень » 23 » Комітет правосуддя пропонує прийняти проект про право податкової представляти державу при стягненні судових витрат
13:00
Комітет правосуддя пропонує прийняти проект про право податкової представляти державу при стягненні судових витрат
Головне науково-експертне управління звернуло увагу на те, що судові витрати не включені в число тих податків і зборів, які контролюються органами ДПС.

Парламентський комітет з питань правосуддя, очолюваний народним депутатом Сергієм Ківаловим (ПР), рекомендував парламенту прийняти в першому читанні законопроект № 10142 авторства нардепів Дмитра Шпенова та Миколи Рудченка (обидва - також з фракції Партії регіонів).

Цим законопроектом передбачається, що в «за виконавчими документами про стягнення на користь держави судових витрат у справах позовного та наказного провадження, за іншим виконавчим документам, виданим судами про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь або в інтересах держави» від імені держави виступатиме податкова служба.

Іншими словами, проектом пропонується зробити ДПС представником інтересів держави у виконавчому провадженні по про стягнення будь-яких коштів на користь держави. У тому числі, і про стягнення судових витрат - судового збору, витрат, пов'язаних з розглядом справ, у тому числі на правову допомогу, витрат, пов'язаних з явкою сторін у справі, витрат на свідків і судові експертизи, огляд доказів і т.п.

У комітеті відзначали, що чинна редакція статті 8 Закону «Про виконавче провадження» фактично позбавляє можливості примусового виконання рішень про стягнення судових витрат на користь держави.

Іншу точку зору на необхідність прийняття проекту висловило Головне науково-експертне управління при ВР, запропонувало в своєму висновку до проекту повернути його суб'єктам законодавчої ініціативи для доопрацювання.

Експертне управління підкреслює, що, згідно усталеним постулатам теорії держави і права, всі державні органи діють від імені держави і тому немає необхідності вказувати окремо, стосовно до виконавчого провадження, на компетенцію податківців діяти в певних випадках від імені держави - це і так випливає зі змісту Податкового кодексу.

До того ж, Головне науково-експертне управління звернуло увагу на те, що судові витрати не включені в число податків і зборів, не контроліруюемих органами ДПС. Тобто законопроект частково пропонує надати податківцям не властиві їм (відповідно до ПК) повноваження.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/4/23/62149.htm
Переглядів: 456 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30