Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Листопад » 7 » За спам – до 8 років
12:37
За спам – до 8 років
МВС планує запровадити кримінальну відповідальність за масові розсилки, хоча експерти не бачать злочину

У Міністерстві внутрішніх справ України виступають за криміналізацію порушень правил масової розсилки електронних повідомлень і сподіваються на ухвалення відповідного законопроекту Верховною Радою 7 скликання.


Начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Максим Литвинов в інтерв’ю порталу «proIT» зізнався, що міліція вже давно планує це зробити.

«Чому по спаму практично немає досвіду притягнення до кримінальної відповідальності, - тому що стаття Кримінального кодексу передбачає нанесення збитку комп'ютерному обладнанню. Але в даному випадку шкода заподіюється людині, яка змушений читати і позбавлятися від спаму. У зв'язку з цим необхідно вносити поправки до Кримінального кодексу. Тоді може зрушитися з мертвої точки
питання спамерів. Це вже давно планується зробити», - зазначів він.
Пан Литвинов навіть послався на наявну у парламенті законодавчу ініціативу: «Є відповідний законопроект № 9575, який ми підтримували. Він зараз перебуває на стадії доопрацювання. І, мабуть, в новому парламенті він отримає розвиток».

Названий чиновником проект був унесений до Верховної Ради народним депутатом Володимиром Олійником (ПР) майже рік тому, але досі не був розглянутий парламентом навіть у першому читанні.

Головне науково-експертне управління Апарату ВР не погодилося із необхідністю криміналізації масової розсилки через відсутність суспільної небезпеки - необхідної ознаки будь-якого злочину. Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував цей проект повернути автору на доопрацювання.

Нагадаємо, проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за посягання у сфері інформаційної безпеки» від 09.12.2011 № 9575, зокрема запропоновано доповнити Кримінальний кодекс такою статтею:

«Стаття 361-3. Порушення правил здійснення масових розсилок електронних повідомлень

1. Порушення правил здійснення масової розсилки електронних повідомлень, якщо воно спричинило умисне істотне порушення реалізації прав, свобод або законних інтересів окремих фізичних осіб, або державних чи громадських інтересів, або діяльності юридичної особи - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено злочин, які є власністю винної особи.

2. Те саме діяння вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або якщо воно спричинило значну шкоду, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією програмних
та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено злочин, які є власністю винної особи, з конфіскацією майна або без такої, та зі штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3. Діяння, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено злочин, які є власністю винної особи, з конфіскацією майна або без такої, та зі штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

http://zib.com.ua/
Переглядів: 438 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 5.0/1

Пошук

Календар

«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930