Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Вересень » 7 » ДАІ може тимчасово затримати авто іноземця
14:54
ДАІ може тимчасово затримати авто іноземця
Затримання даішниками тимчасово ввезеного транспортного засобу особистого користування можливо за умови, що ним керує особа, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом, зокрема реєстраційних документів.

Державна митна служба листом від 03.09.2012 р. N 20/2-11/09804-ЕП розповіла про ввезення в Україну нерезидентами автомобілів для особистого користування.

У зв'язку з набранням чинності Митного кодексу Департаментом боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції розглянуто звернення митних органів щодо притягнення до адмінвідповідальності осіб-нерезидентів, у разі розпорядження ними тимчасово ввезеними на митну територію України транспортними засобами особистого користування.

Держмитслужба нагадує, що згідно зі ст. 380 МК тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей термін може бути продовжений митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більше 60 днів. Обов'язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

При цьому в листі наголошується, що тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватись на митній території України виключно тими громадянами, які ввезли їх в країну, для своїх особистих потреб, і не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані, а також відчужені або передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

У разі ж встановлення фактів відчуження або передачі у володіння, користування або розпорядження іншим особам транспортних засобів особистого користування, що ввозяться особами-нерезидентами, за словами Держмитслужби, існують підстави для розгляду питання про наявність ознак правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 469 МК.

При цьому санкції за неправомірні операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено, або з товарами, які перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем, передбачені ст. 469 МК, дозволяють накласти на особу лише штраф за неправомірні операції з такими товарами, що виключає можливість вилучення митними органами таких товарів, у тому числі транспортних засобів.

При цьому відповідно до абз. 2 п. 2.2 Правил дорожнього руху, власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право користування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб.
Враховуючи викладене, тимчасове затримання транспортних засобів за участю представників відповідних підрозділів ДАІ Міністерства внутрішніх справ України можливо за умови, що тимчасово ввезеним на митну територію України транспортним засобом особистого користування керує особа, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом, зокрема реєстраційних документів.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/9/7/71827.htm
Переглядів: 399 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930