Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Липень » 23 » Вигулювати собак небезпечних порід зможуть тільки спеціально навчені повнолітні особи
12:47
Вигулювати собак небезпечних порід зможуть тільки спеціально навчені повнолітні особи

Змінами до Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» пропонують захищати ... людей - від жорстокості потенційно небезпечних собак.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 11006 про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання поводження з собаками небезпечних порід. Проект встановлює правові та організаційні заходи для захисту всіх людей від собак потенційно небезпечних порід та собак, визнаних небезпечними. Особлива увага приділяється вимогам до власників таких собак. Зміни планується внести в Закон «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Зараз на законодавчому рівні не закріплені будь-які обмеження з утримання потенційно небезпечних порід собак, і відповідно - не передбачена відповідальність за недотримання таких обмежень. Правила утримання тварин встановлюються органами місцевого самоврядування, але, на думку автора законопроекту, навіть визначення в таких документах особливостей змісту «небезпечних собак» не буде сприяти вирішенню проблеми з безпечного їх змісту.

Законопроектом в доповненні до ст.1 Закону про захист тварин визначаються терміни «собаки, які визнані небезпечними» - це собаки, які вже проявили неспровоковану агресію до людей і тварин, що підтверджено відповідним протоколом (актом), складеним з дотриманням вимог законодавства України; « потенційно небезпечні породи собак »- породи собак, які мають генетично детермінованими якостями агресії і сили. До таких відносяться чотири десятки порід - пітбультер'єр, мастиф, бультер'єр, вовкодав, вівчарка, різеншнауцер, ротвейлер, московська сторожова, шарпей і т.п., а також їх метиси.

У ст.9 вказаного Закону пропонується уточнити обов'язки осіб, які мають право супроводжувати «небезпечних собак»: їм необхідно буде зареєструвати собаку і пройти процедуру електронної ідентифікації, а також обов'язкового страхування відповідальності. Повідець для вигулу повинен бути не більше 1,2 м, нашийник додатково укріплений і т.п. Супроводжувати таких собак дозволять лише дієздатним повнолітнім особам (з безпечними собаками можна гуляти з 14 років), які пройшли спеціальне навчання в кінологічних клубах, не мають протипоказань у зв'язку з психічними хворобами, алкоголізмом і т.п. Аналогічні вимоги стосуються і права власності на собак потенційно небезпечних порід.

У Законі про захист тварин може з'явитися також ст.22-1 про особливості вигулу собак, згідно з якою вигул «небезпечних собак» без намордника незалежно від місця вигулу забороняється. Цуценят у віці до 3 місяців і декоративних собак ростом у холці до 25 сантиметрів допускається вигулювати на повідку без намордника.

Якщо ж законопроект буде прийнятий, то особи, які зареєстрували небезпечних собак до вступу в силу нового Закону, будуть зобов'язані протягом 1 року після вступу в силу Закону пройти тестування і надати підтверджуючі документи про адаптованість собаки, інакше реєстрація тварин вважатиметься скасованою.

Нагадаємо, у ВР також зареєстрований законопроект № 9040, згідно з яким власників кусючих собак чекають штрафи і в'язниця.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/7/23/69010.htm

Переглядів: 566 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031