Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 30 » Пленум ВССУ прийняв три нові постанови
20:53
Пленум ВССУ прийняв три нові постанови
Сьогодні вранці відбулося засідання Пленуму Вищого спеціалізованого суду України (далі - ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ.

За результатами заходу у другому читанні і в цілому було прийнято три важливі постанови Пленуму ВССУ:

- «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень за нововиявленими обставинами»;

- «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин»;

- «Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (щодо правового режиму самовільного будівництва)».

Як зазначила суддя ВССУ Валентина Симоненка, прийняття останньої постанови обумовлено складною правової проблематикою щодо самовільного будівництва, визнання прав на нього, його знесення або захисту прав інших осіб від самовільного будівництва, а також законодавчою базою, яка часто змінюється і неоднозначно тлумачиться. У зв'язку з цим судова практика також є неоднозначною і нерідко суперечливою.

Зокрема, за словами судді, неоднаково в судовій практиці визначається поняття самовільного будівництва. Не завжди відрізняють правовідносини щодо самовільного будівництва на власній земельній ділянці від самовільного будівництва на земельній ділянці, яка перебуває у власності або користуванні іншої особи, або будівництва на земельній ділянці, не відведеному саме для такого будівництва, або відведеному з іншим цільовим призначенням.

Складними для судів також виявилися питання визначення наслідків незаконних або самовільних прибудов та надбудов, тобто їх знесення або перебудови і т.п.
Зазначена постанова спрямована саме на роз'яснення цих спірних питань законодавства та судової практики.

Що стосується постанови Пленуму "Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин», то, за словами судді ВССУ Олега Ткачука, воно структуроване в три блоки, які відображають наступні питання:

1-й - Загальні питання судового розгляду, законодавство, яке суди повинні застосовувати, деякі важливі процесуальні питання, зокрема, що стосуються ролі третейського застереження в кредитному договорі, юрисдикції спорів, можливості забезпечення позову шляхом заборони виїзду за межі України.

2-й - Загальні положення цивільного законодавства про укладення кредитного договору, визнання його недійсним, розірвання (відмінності між ними), забезпечення кредиту, правові наслідки в разі смерті позичальника, поручителя тощо.

3-й - Питання іпотечного законодавства, зокрема, звернення стягнення на заставне / іпотечне майно, особливості відповідальності фінансових і майнових поручителів (різниця між ними), виселення з іпотечної нерухомості.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/3/30/60592.htm
Переглядів: 1700 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 3.0/4

Пошук

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031