Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 1 » Парламентарії запропонували своє бачення "кримінальних проступків"
15:40
Парламентарії запропонували своє бачення "кримінальних проступків"
Народні депутати Володимир Стретович (НУНС), Сергій Головатий (ПР), Дмитро Притика (ПР) і Еліна Шишкіна (БЮТ) внесли до парламенту законопроект № 10126 про кримінальні проступки.

Проектом пропонується внести до Кримінального кодексу зміни, якими встановити 2 види кримінальних правопорушень за ступенем їх тяжкості: злочин і проступок. Кримінальний проступок визначено в проекті як діяння, за яке передбачено покарання у вигляді громадських робіт, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у вигляді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розробники пропонують визначити штраф як основне покарання за вчинення кримінальних проступків. Позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю та громадські роботи можуть бути як основними, так і додатковими покараннями. Проступки згідно проекту не караються позбавленням волі.

Незавершений кримінальний проступок (приготування до кримінального проступку і замах на кримінальний проступок), за задумом авторів, не повинен спричиняти кримінальної відповідальності. Крім того, вчинення кримінального проступку не тягне судимості.

Всього проектом передбачено 83 складу кримінальних проступків. З них 38 складів "створені" за допомогою перетворення окремих злочинів невеликої тяжкості в кримінальні проступки, а решта - окремі з нинішніх адміністративних правопорушень.

Так, до кримінальних проступків віднесли вчинення насильства в сім'ї, порушення авторського права і суміжних прав, дрібну крадіжку, привласнення, розтрату чужого майна (на суму до 3-х неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, без проникнення житло, інше приміщення або авто), приховування стійкої фінансової неспроможності, управління транспортними засобами (судами) в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, поширення неправдивих чуток.

Окремо хочеться підкреслити появу такого кримінального проступку як неповідомлення або несвоєчасне повідомлення особі про його права у зв'язку з включенням його персональних даних у базу персональних даних, цілі збору цих даних і осіб, яким ці дані передаються. Такий проступок, за проектом, буде каратися штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автори проекту вважають, що віднесення окремих адміністративних правопорушень до розряду кримінальних проступків дозволить наділити обвинувачених (у вчиненні цих діянь) поруч процесуальних прав і гарантій, характерних для кримінального процесу, яких у процедурі притягнення до адміністративної відповідальності вони позбавлені. Таким чином буде зменшено кількість випадків неправомірного використання результатів адміністративного провадження при розслідуванні кримінальних справ, а також число використання без належного судового контролю таких "адміністративних" заходів як затримання, особистий огляд, огляд речей, вилучення речей і документів.

Нагадаємо, введення поняття "кримінального проступку" передбачено президентським проектом КПК, який вже був прийнятий у першому читанні. Однак Перехідні положення проекту КПК на стадії першого читання передбачали прийняття окремого Закону про кримінальні проступки. Розробники ж проекту № 10126 прогнозують виникнення складних правових питань з існуванням окремого закону. По-перше, загальні положення такого можливо закону на 90% будуть повторювати положення Загальної частини КК, а це не відповідає принципу мінімізації нормативного матеріалу у законотворчості. По-друге, ускладниться правозастосовна практика, особливо - що стосується розмежування різних видів кримінально караних діянь. Тому вони вважають більш доцільним внесення змін до чинного КК.

http://news.ligazakon.ua/news/2012/3/1/58387.htm
Переглядів: 763 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031