Юридична фірма B.Glyadyk & Partners | www.glyadyk.com.ua

Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Червень » 15 » Депутати радять не обмежувати право на касацію
12:25
Депутати радять не обмежувати право на касацію
Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до статті 328 Цивільного процесуального кодексу України щодо підстав відмови у відкритті касаційного провадження.

На засіданні Комітету зазначалося, що завданням законопроекту № 10287 є виключення можливості необгрунтованих відмов Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від розгляду касаційних скарг по суті.

Зокрема, пропонується виключити положення п. 5 ч. 3 ст. 328 Цивільного процесуального кодексу, згідно з яким суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необгрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи. Також автори проекту хочуть виключити ч. 4 статті, згідно з якою неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права є підставою для відкриття касаційного провадження незалежно від обгрунтованості касаційної скарги.

Члени Комітету підтримують необхідність вдосконалення реалізації права людини на касаційне оскарження в цивільному процесі, проте вони не цілком згодні з формулюваннями авторів. Наприклад, проектом пропонується виключити п. 5 ч. 3 та ч. 4 ст. 328 ЦПК України, хоча за змістом цієї статті видно, що мова йде про п. 5 ч.4 та ч. 5 відповідної статті.

Крім того, народні депутати вважають, що право судді-доповідача відмовити у відкритті касаційного провадження у справі з підстав необгрунтованості скарги направлено служити певним «фільтром» для касаційних скарг, необгрунтованість яких очевидна. Така норма покликана відсіювати скарги, які спрямовані лише на порушення строків судового розгляду, протидіяти оскарженню заради самого оскарження, яке призводить до перевантаження суду касаційної інстанції і зволікання у розгляді всіх справ, які знаходяться в його провадженні.

Також, у разі внесення змін до ст.328 ЦПК необхідні відповідні змін і в КАС, оскільки він містить аналогічну норму - ст.214. Це потрібно зробити для єдності правозастосовчої практики, вважають члени комітету.

Проаналізувавши документ, члени комітету не підтримали ініціативу щодо виключення ч.5 ст.328 ЦПК, оскільки це позбавить велику кількість учасників відповідних цивільних спорів, у першу чергу фізичних осіб, права на розгляд їх скарг в суді касаційної інстанції. Разом з цим народні депутати підкреслили, що назва проекту не узгоджується з його суттю.

Ліга: Закон
Переглядів: 472 | Додав: pierre_cardin | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930